El sarcòfag de Bethesda de la Catedral de Tarragona

Al cantó dret de la façana principal de la Catedral de Tarragona, encastat a una alçada aproximada de 4 metres, podem trobar un exemple d’art paleocristià realitzat en marbre blanc a finals del segle IV d. C., en temps de l’emperador Teodosi. És el Sarcòfag de Bethesda.

A banda del de Tarragona, només se’n conserven dos més de sencers, el del Museu del Vaticà i el de l’Isola d’Isquia.

foto1

Es tracta d’un tipus de sarcòfag denominat “porta de ciutat”, és a dir, les escenes que s’hi representen ho fan aprofitant un fons de tipus urbà. Aquest sarcòfag fa 261 cm d’ample per 61 cm. d’alçada i els constructors medievals el van encastar a la façana de la catedral tot respectant el valor artístic i iconogràfic de l’obra. A continuació es mostren les escenes representades en aquest frontal.

foto1

Passem a analitzar cadascuna de les imatges que es presenten en el frontal del sarcòfag:

Curació dels cecs

foto1

S’apropen a Jericó tres cecs, dels que es conserven perfectament dos, als qui Jesús els hi atorga de nou la vista tocant els seus ulls. (Mateu, 9, 27-31). Es tracta de la primera escena representada en el conjunt.

Curació de l’hemorroïsa

Una dona, que pateix de problemes menstruals des de feia dotze anys, s’apropa entre la gent i toca el vestit de Jesús per guarir-se. Jesús pregunta qui l’ha tocat i la dona li diu que ha estat ella; per la seva fe, la dona queda curada. (Marc, 5, 21-43)

Curació del paralític

És l’escena central del conjunt. Es mostra la curació d’un paralític a l’estany de Bethesda, que dóna nom al sarcòfag. Al voltant d’aquest estany s’hi concentrava una multitud de malalts esperant que un àngel baixés, de tant en tant, a remoure les aigües de l’estany. El primer que s’hi banyava, després d’haver-se remogut les aigües, es curava de la seva malaltia. Aquesta escena té dues imatges: la inferior, on es troba un paralític, enmig de la multitud, que porta molt de temps esperant a ser el primer en banyar-se i ser curat; i la superior, on es veu com Jesús li ordena que s’alci i s’emporti el seu llit sobre les seves espatlles. (Joan, 5, 1-16)

Entremig de les dues escenes  es representa una figura rectangular que figura les ondulacions de l’aigua de la piscina.

Aquesta imatge central, la més important del frontal, podria representar també el difunt propietari del sarcòfag segons F. Montfrin. La posició del personatge recorda una escena de repòs funerari relacionada amb el tipus de banquet couche. A més, el personatge sembla dialogar amb Jesús que es troba a punt d’entrar per un dels cinc pòrtics de la piscina de Bethesda.

foto1

Conversió de Zaqueu

Zaqueu, un home ric de baixa estatura, vol veure a Jesús entremig de la multitud i s’enfila damunt d’un arbre. Jesús li diu que baixi de l’arbre perquè aquell dia s’haurà de quedar a casa seva. La gent congregada recrimina a Jesús el fet de voler quedar-se a casa d’un pecador. Zaqueu es defensa de les crítiques dient que donarà la meitat de les seves riqueses als pobres i retornarà quatre vegades més tot el que ha pogut robar. Jesús li diu que la seva casa s’ha salvat perquè el Fill de l’home ha trobat i ha salvat allò que estava perdut. (Lluc, 9, 1-10)

foto1

Entrada triomfal de Jesús a Jerusalem

Es tracta de l’última escena del sarcòfag llegit d’esquerra a dreta. En ella es veu a Jesús damunt d’un pollí fent la seva entrada triomfal a Jerusalem. La gent el rebia estenent mantes pel camí o tallant branques o palmes dels arbres. (Mt. 21.1-11; Lc. 19.28-40; Jn. 12.12-19)

foto1

Interpretació

En un article del Diari de Tarragona, Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic de Tarragona fa una interpretació del missatge sencer d’aquest sarcòfag que passo a detallar íntegrament: “«Déu omnipotent, tu que pel teu Fill vas instituir que, pel baptisme, les cadenes del pecat fossin rompudes i que així s’obrís el camí a una nova vida, deslliura l’ànima d’aquest servent teu tal com foren deslliurats dels seus mals els cecs, l’hemorroïsa i el paralític a la piscina de Betesda. Compadeix-te de l’ànima del teu servent com et compadires del publicà Zaqueu. I així com va entrar triomfant el teu Fill a la ciutat terrenal de Jerusalem, fes que el teu fidel servidor entri a la ciutat santa de la Jerusalem celestial».

A continuació deixem un vídeo del director del Museu Bíblic que ens aprofundeix l’explicació i la simbologia del sarcòfag

Webgrafia:

 

Anuncios

Un comentario en “El sarcòfag de Bethesda de la Catedral de Tarragona

Los comentarios están cerrados.