Jaciment prehistòric al Llorito de Tarragona

Poc abans d’arribar al Santuari del Llorito, després d’haver fet la última corba, es pot contemplar unes grans antenes de telecomunicació al bell mig d’un petit turó. Al voltant d’aquest indret es presenta una concentració de material d’indústria lítica descoberta el 1972 per J. M Gabarró.

foto1

Es tracta d’una extensa zona d’uns 15.000 m2 de pi blanc i màquia mediterrània on aflora el terreny pedregós. En aquest indret s’hi pot observar alguns nòduls de sílex d’on es podia obtenir diferents útils com puntes de fletxa, làmines tallants, raspadors o ganivets. És el que es coneix com un “taller de sílex”. En la següent imatge es mostra un nòdul lític localitzat en l’indret esmentat.

foto1

L’activitat en el jaciment s’emmarca en el període Epipaleolític, és a dir, al final del paleolític fins el 5000 a. C., on es presenten situacions climatològiques similars a les actuals i una adaptació, a nivell de fauna i flora, a aquest tipus de clima.

Durant aquesta etapa els grans animals emigren cap al nord, mentre que els de tamany mitjà i petit, com conills o cérvols, es mantenen en aquests indrets. Aquesta caça menor requereix uns utensilis més precisos com l’arc i la fletxa. De fet, són precisament les puntes de fletxa un dels productes que es podien obtenir amb jaciments com aquest.

A Tarragona els indrets prehistòrics, com els tallers de sílex, són freqüents i es poden trobar en la seva perifèria. Per exemple, n’existeix un altre en el Parc Ecohistòric del Pont del Diable a la vessant sud de Mas Pastor.

Webgrafia:

Anuncios