El portal de Sant Antoni o del Mal Consell

Un dels accessos a la Part Alta de Tarragona es realitza des del Portal de Sant Antoni; un accés que en època medieval rebia el nom del Portal del Mal Consell. A continuació es mostren dues imatges del portal amb més de 100 anys de diferència.

foto1A inicis del Segle XIV, aquest portal era un dels llocs on s’imposava el pagament de la taxa sobre el vi que entrava com a mercaderia per aquest indret.  Com a curiositat, també en aquesta època, els condemnats per adulteri, eren fuetejats tot seguint un itinerari que començava des de l’actual Plaça de la Font – abans Plaça del Corral – tot passant pel Carrer Major fins arribar a la Plaça de les Cols – abans Plaça de la Quartera –  i enfilant-se fins arribar al Portal de Sant Antoni on finalitzava el suplici del condemnat (1).

L’obra escultòrica present a la part superior del Portal data de l’any 1737, tenint com a gobernador de Tarragona a Juan de Prado Portocarrero y Luna (2), natural de Lleó (1683 – 1741). Posteriorment el 1757 sota el regnat de Ferran VI, el conjunt escultòric seria profundament restaurat. Al capdamunt de tot es pot veure l’escut heràldic reial de l’època flanquejat per lleons. El conjunt es complementa amb dues pilastres decorades en la part superior amb motius i trofeus militars.

foto1En la imatge de l’esquerra es mostra l’interior del portal amb les frontisses encara existents de l’antiga porta que tancava aquest accés durant, per exemple, el toc de campanes del “seny del lladre“. Es a dir, quan arribava la nit  i es tancaven els accessos a la ciutat (3).

 

(1) SANMARTI I ROSET, Montserrat; COMPANYS I FARRERONS, Isabel. Actes Municipals de Tarragona, 1400-1401 i 1401-1402. Tarragona: Arxiu històric de Tarragona, 2011. (Col·lecció  Documents del Fons Municipal de Tarragona, 13)

(2) TRELLES, José Manuel. Tomo segundo, que trata de la varonia y origen de las principales familias de España. Asturias ilustrada, origen de la nobleza de España. 1739. p. 273.

(3) Pequeña historia de la catedral Barcelonesa. [en linia] <http://campaners.com/php/textos.php?text=1005> [consulta: 11/01/2016]

Anuncios