Pedreres romanes del Pont del Diable

Tot visitant el Pont del Diable de Tarragona es pot identificar la presència de dues pedreres romanes als extrems del mateix pont. De fet, per la zona s’hi troben fins a deu pedreres diferents, ben pròximes al Pont per a facilitar el transport dels carreus.

Les imatges que podeu observar s’han fet des de la pedrera que es troba a l’extrem més pròxim a l’autopista, just a sota del mateix aqüeducte romà. La zona és abundant en pedra calcària identificable sobretot pel seu aspecte blanquinós. Aquesta pedrera s’utilitzava, molt probablement, per extreure blocs i obtenir-ne la calç per a poder fabricar opus signinum, un tipus de morter que s’utilitzava per impermeabilitzar la part superior del pont evitant així pèrdues d’aigua en la seva conducció fins a la ciutat.

foto2  foto3  foto4

La tècnica extractiva consistia en anar tallant totes les cares de la pedra, excepte una que es la que mantenia el bloc fixat a la pedrera. Per a separar-lpo s’hi anaven col·locant tascons de fusta (cunei) ben xopes d’aigua, la dilatació i la posterior pressió exercida feien que es trenqués la pedra en un tall pla i així s’acaba obtenint un bloc separat de la pedrera.

En el següent video es veu més en detall aquest tipus de pedrera de dimensions reduïdes i que es troba a sota de les arcades més pròximes a tocar de l’autopista:

Anuncios

Un comentario en “Pedreres romanes del Pont del Diable

Los comentarios están cerrados.