La Pedra Seca com a tècnica constructiva a Tarragona

El Parc Ecohistòric del Pont del Diable de Tarragona, ben pròxim a la ciutat i del que la seva entrada es troba abans d’arribar a Sant Ramón, ens ofereix tot un seguit de vistigis històrics dignes de visitar.

En aquest article veurem en què consisteix l’arquitectura rural de la Pedra Seca, on per tot el Parc se’n poden trobar exemples en infinitat de marges i murs en els diferents recorreguts que s’hi poden fer.

D’entrada, aquesta tècnica constructiva es remunta a l’antiguitat i la principal característica és la disposició convenient de pedres encaixades per anar formant filades sense cap tipus de morter o pasta que permeti la seva unió. Arreu del mon es poden trobar exemples variats d’aquest tipus de construcció, però per les nostres contrades, se’n troben abundants exemples des de la comarca del Bages fins al nord de València, així com a les Illes Balears.

Un dels millors exemples que es poden trobar en el parc és “La Barraca de Tasías“, una barraca de vinya que es troba tot seguint el circuit blau, seguint la indicació que ens porta a Mas d’en Granell; un cop arribat al capdamunt del petit pujol, ens trobarem l’antic mas. Hem de seguir endavant, observant la banda esquerra fins a uns quatre-cents metres aproximadament on visualitzarem aquesta barraca.

tasias 3

Aquest tipus de barraques es construïen encaixant convenientment pedres de diferents mides i formes, assegurant el màxim de punts de suport per garantir la seva estabilitat. Pel que fa al sostre, s’anava construïnt filades concèntriques cada vegada més petites fins arribar a un petit orifici al capdamunt de tot on s’hi colocava una llosa per a tapar l’obertura.

tasias 2

L’aspecte del sostre era similar al de una petita cúpula, a més s’hi solia afegir terra i argila i també la germinació de lliris per tal de que les seves arrels podessin compactar i augmentar la solidesa de la cúpula. Aquest tipus de barraques de vinya, estaven orientades cap al sud, on s’hi trobava la porta, per protegir el seu interior del fort vent de tramuntana.

En aquest sentit, en la Barraca de Tasías, s’hi troba una curiosa placa al capdamunt del llindar de la porta desapareguda on s’hi troben les inicials de dues persones que testimonien que van ser els responsables de la col·locació de la porta i que està datat en el 25 de juliol de 1887.

tasias 1

Altres tipus de construccions en pedra seca son murs i marges que servien no només per delimitar les propietats de cada pagès, sino també per anivellar terrenys i fent-los cultivables. Val a dir que a mesurar que el pagès anava a “despedregar” el terreny, aprofitava els blocs de pedra per anar realitzant tot aquest seguit de construccions en pedra seca.

Podeu veure un petit video de presentació d’aquesta barraca en el següent enllaç:

Ens llegim!